Linhanteringen fortsätter – mycket arbete för lite tyg!

Linprocessen har fortsatt! Här skördar jag mitt lin, ”rycker” det, ett handmått i taget.

 

 

 

Buntarna sätts samman två och två för att kunna hängas upp att torka sedan.


Därefter byggde jag mig en liten frörepa, en träkloss med 10-15 st 4-tumsspik i, och när fröna var repade la jag dem i ett örngott och kavlade med min brödkavel utanpå för att ”tröska” rent fröet. Sen gick jag ut i lagom blåst och ”kastade agnarna för vinden” som det står i Bibeln, och de tyngre linfröna föll rakt ner på mitt utbredda lakan.

Sen följde ”rötning” dvs att genom en kontrollerad förruttnelseprocess, i vatten eller på land, skilja stråets hårda ved från själva lintågan, som jag ju vill komma åt. Jag la ut linet på vår gräsmatta (med kompostgaller på – vi har ju hundarna här…) och efter 17 dagar hade jag testat några gånger och bedömde att det var klart. Nu hänger det på tork igen, inne i tvättstugetaket den här gången, i väntan på s k beredning. Det blir på Persgården i Karleby utanför Mariestad den 18 oktober, och det ser jag verkligen fram emot!

Det här inlägget postades i Linberedning, Trädgårdsslöjd, Vävning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *